Belgelendirme
+90 212 702 40 00
Laboratuvar
+90 212 702 30 00
Belgelendirme > Spesifik Belgelendirme

Vegan Vejetaryen Sertifikası

Günümüzde daha fazla insan vejeteryan olma yolunda. Vejeteryanlık çok güçlü bir akım halini almıştır. Vejeteryanlığın, insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Artan enerji, düşük obezite oranları, daha fazla arzu edilen kolesterol seviyeleri, gelişmiş bir sindirim sistemi ve daha fazlası. Başlıca vejeteryan yiyeceklerden fasulye, tahıl ve fındıkda yeterli miktarda protein bulunmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler, domatesler, turunçgiller ve kök sebzelerde ise bol miktarda vitamin, mineral ve lif bulunmaktadır.

Uluslararası Vejeteryan Birliği (IVU), dünya genelinde vejeteryanlığı desteklemek amacı ile 1908 yılında Almanya’da kurulmuş ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyondur. Vejeteryanlık, bitkilerden elde edilen, süt ürünleri, yumurtalar ve bal içeren veya içermeyen yiyeceklerin tüketilmesini amaçlamaktadır. İnsanlara, hayvanlara ve çevreye tam olarak fayda sağlamanın tek yolu, tamamen bitkilerden elde edilen yiyeceklerin tüketilmesini gerektirmektedir. Bu şekilde herhangi bir hayvansal ürünün kullanımı desteklemez. Yine de bazı vejeteryan diyetlerinde süt ürünleri, yumurta ve bal yer almaktadır.

Vejeteryanlık ilk olarak 1840’lı yıllarda İngiltere’de başlamıştır. Kendilerine vejeteryan adını veren insanların tamamen bitkilerden elde edilen gıdaları kullanmaya başlamıştır. 1847 yılında İngiltere’de dünyanın ilk vejetaryen topluluğu kurulmuş ve vejeteryanlığı, yumurta veya süt ürünleri ile birlikte veya olmadan şeklinde tanımlamıştır. Batı ülkelerinde hala bu anlayış sürmektedir.

Yirminci yüzyılın sonlarında, Kuzey Amerika’da kendilerini vejetaryen olarak tanımlayan kuruluşların çoğu, tamamen bitkilerden elde edilen bir beslenme şeklini (yani yumurta ve süt hariç) teşvik etmiştir. Kuzey Amerika Vejetaryen Topluluğu 1974 yılında kurulmuştur.

Bu yüzyılın başından itibaren Uluslararası Vejeteryan Birliği (IVU), bazı üye kuruluşlar farklı bir yaklaşım benimsendiği için, yumurta ve süt ürünleri olmadan vejeteryanlığı teşvik etmektedir.

Vegan, et, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri eti ve yumurta, süt ve bal gibi hayvansal ürünler tüketmeyen, ayrıca deri, ipek, yün, lanolin, jelatin gibi hayvansal ürünleri giymeyen, hatta eğlence, spor ve araştırma amaçlı hayvan kullanılmasına karşı çıkan kişi demektir.

Hayvancılık, tavukçuluk ve süt hayvancılığına özgü acımasız uygulamaların yapılıyor olması, sebzeliğin benimsenmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bunun yanı sıra birçok kişi, sağlık, ekolojik, manevi ve benzer nedenlerle de bu akıma kapılmaktadır. Vejeteryan kuruluşlarının görüşlerine göre, hayvancılık için kullanılan toprak, enerji ve su kaynakları, aynı miktarda bitkisel gıda üretmek için kullanılandan 10 ila 1000 kat arasında daha fazladır.

Uluslararası Vejeteryan Birliği (IVU), zulümsüz yaşamayı seçerek hayvanlara, çevreye ve insanlığa şefkat gösteremeye odaklanmıştır. Vejeteryan olmak birçok açıdan mükemmel bir anlam taşımaktadır. Vejeteryanlar büyük sağlık ve iç huzur duymakta ve çevre ile güçlü bir bağlantı kurmaktadır.

Bu arada vegan kelimesi ilk olarak 1944 yılında kullanılmıştır. Farklı şekillerde taelaffuz edilen bu kelimenin doğru telaffuzu vigan şeklindedir.

Uluslararası vegan vejeteryan sertifikası, insanlara sağlıklı ve iyi bir yaşam ortamı sağlamak için faaliyetlerini sürdüren işletmelere verilmektedir. Belgelendirme kuruluşları, bu alanda dünyadaki vegan ve vejeteryan kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır. Bu sertifikaya sahip işletmeler, markalarını ve ürünlerini korumuş ve rakiplerine karşı çabalarını bu belge ile kanıtlamış olmaktadır. Sertifika sahibi işletmeler tüketicilerde güven uyandırmakta ve vegan ve vejeteryan düşünen tüketiciler, bu sayede seçimlerini doğru yapmış olmaktadır.

TÜRCERT, çok sayıda laboratuvar hizmetleri kapsamında vegan vejeteryan sertifika hizmetleri de vermektedir. Bu testler sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli test hizmetleri almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.

Laboratuvar hizmetleri kapsamında verilen vegan vejeteryan sertifika hizmetleri yanı sıra TÜRCERT, başka test hizmetleri de vermektedir.

Belgelendirme Süreci
İlk Değerlendirme

Başvuru yapan kuruluşun, ilgili standartın gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı hakkında inceleme yapılır.

Belgelendirme Süreci
Döküman Hazırlığı

Gerekli olan prosedürlerin ve denetimlerin hazır olup olmadığı konusunda inceleme yapılır ve kurumun değerlendirmeye hazırlık durumu kontrol edilir.

Belgelendirme Süreci
Belge Verilmesi

İlk iki aşama sonrasında mevcut ise yapılan her türlü düzeltici işlem gözden geçirilerek, kurumunuza ait belge hazırlama işlemi başlar.