Gıda katkı maddeleri, gıda maddelerinin işlenmesinde gıda kalitesini, son kullanma tarihini, rengini, lezzetini, stabilitesini, güvenliğini, tadını ve başka özelliklerini geliştirmek için kullanılan maddelerdir.
Bütün gıda bileşenleri gibi, gıda maddelerindeki işlevlerine göre sınıflandırılmaktadır. Resmi kuruluşlar, gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin miktarını tespit etmekte ve gıdaya eklenen katkı maddelerinin insanlar için sağlık riski teşkil etmeyeceklerini garanti etmektedir. Bu konuda Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) uygulamaları, resmi kuruluşlar için referans teşkil etmektedir.
Gıda katkı maddeleri analizleri, ekstraksiyon, ayırma, miktar belirleme ve tanımlama teknikleri gibi çeşitli analitik teknolojilere dayanmaktadır.
Gıda katkı maddeleri, gıda maddeleri içine, görünüm, lezzet ve besin değerini korumak ve mikrobiyal bozulmanın önüne geçme amacı ile bilinçli olarak ilave edilmektedir. Katkı maddeleri aynı zamanda yiyeceklerin ambalajlanması ve taşınması için de eklenebilir. Bazı tatlandırıcı katkı maddeleri, belli diyet ihtiyacı olan tüketiciler için kullanılırken, bazı katkı maddeleri de dini ve etnik sınırlamalar ile veya yerel ve kültürel gereksinimlere uygun olarak kullanılmaktadır.
Gıda katkı maddeleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır: tekstüre edici maddeler, renklendiriciler, lezzet verici maddeler ve çeşitli katkı maddeleri.
Kısaca gıda katkı maddeleri yüzyıllar boyunca kullanılmıştır ve son yıllarda kullanımı daha da artmıştır. Gıda katkı maddeleri, temel olarak güvenlik, çeşitlilik, çekicilik, sağlıklılık ve satın alınabilirlik unsurları ile bir gıda yaratmaya destek olmaktadır.
Bu maddeler gıda maddelerinin kalitesini geliştirmek için üretim veya işleme sırasında küçük miktarlarda eklenen organik maddelerdir. Esas olarak ürün tutarlılığını, sağlıklılığını ve tazeliğini koruyarak gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen katkı analizlerinde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan yöntemlere ve standartlara uyulmaktadır.
Kuruluşumuz diğer test hizmetleri kapsamında katkı analiz hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Diğer test hizmetleri kapsamında verilen katkı analiz hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok farklı test hizmetleri de verilmektedir.
Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir hizmet almak istediğine dair yol haritası çizilir.
Kuruluşun talep ettiği araçlar için uygun laboratuvar ortamı ve şartlar sağlanarak uzmanlarca gerekli ölçümler yapılır.
Yetkili ve uzman mühendislerce; test, ölçüm ve analiz verileri için akredite onaylı rapor sunulması işlemi gerçekleştirilecektir.