Genel olarak araçlarda diferansiyelden gelen dönme hareketini tekerleklere aktaran parçaya aks mili denmektedir. Genelde diferansiyelin sağ ve sol tarafından iki aks bulunur. Aksların içte kalan yüzeylerinde frezeler yer alır. Bu frezeler aks dişlilerine geçerek hareket alır. Aksın dışta kalan ucu genelde flanş şeklindedir. Hareketin tekerleklere aktarılması bu flanş üzerinden gerçekleşir.
Akslar aşırı yük altında çalıştıkları için bazen sürücü hatası bazen de üretim hataları yüzünden eğilebilir, hatta kırılabilir. Ayrıca belli bir kullanım sonunda aşırı yüklenme yüzünden akslar ömrünü tamamlar ve yenisi ile değiştirilir.
Kamyon ve ağır yük araçlarında genelde serbest akslar kullanılır. Burada aks mili, aracın yükünü taşımaz, görevi sadece diferansiyelden alınan dönme hareketini tekerlere iletmektir. Ancak otomobillerde, kamyonetlerde ve hafif ticari araçlarda yarı serbest akslar kullanılır. Bu akslar, aracın yükünü üzerinde taşır ve tekerleğe dönüş hareketini verir.
Akslardan en yüksek verimin alınması için aracın kullanıma gösterilecek titizlik yanı sıra periyodik bakımlarına dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin, mafsal körüklerinin yırtık olması veya yağsız kalması akslara ve aks miline zarar verir. Herhangi bir zorlama ve darbe alma durumunda akslarda eğilmeler meydana gelebilir.
Bu durum aracın dengesini bozar. Aracın çok fazla kullanılması halinde aks rulmanlarında aşınma ve sertleşme olabilir. Aks içinde bulunan keçelerin arızalı olması durumunda ise yağ kaçakları olabilir ve fren sistemi zarar görebilir.
Yetkili kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen aks (dingil) testleri, Avrupa Birliği ECE R-13 regülasyonu doğrultusunda yapılmaktadır (R-13 Motorlu taşıtların frenlerinin onayı). Aracın aksı bu regülasyon kapsamında test edilmiş ve raporlanmışsa, aracı üreten firma tip onay testlerinden muaf tutulmaktadır.
Bu nedenle üretici firmalar aksları bu kapsamda test ettirmekte ve raporlandırmaktadır. Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan aks (dingil) testlerinde yerli ve yabancı standartlar esas alınmaktadır.
Kuruluşumuz endüstriyel test hizmetleri kapsamında aks (dingil) test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Endüstriyel test hizmetleri kapsamında verilen aks (dingil) test hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok endüstriyel test hizmetleri de verilmektedir.
Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir hizmet almak istediğine dair yol haritası çizilir.
Kuruluşun talep ettiği araçlar için uygun laboratuvar ortamı ve şartlar sağlanarak uzmanlarca gerekli ölçümler yapılır.
Yetkili ve uzman mühendislerce; test, ölçüm ve analiz verileri için akredite onaylı rapor sunulması işlemi gerçekleştirilecektir.