Boyler, içinde su veya başka bir sıvı ısıtılan ve bu şekilde buhar elde edilen bir kazan ile birlikte oluşturulan bir kombinasyondur. Bu mekanik tesisat, ısı kaynağı olarak, sıcak su kazanı, buhar kazanı, güneş kollektörü veya elektrikli ısıtıcılar kullanmaktadır.
Isıtılan veya buharlaştırılan sıvı, su ısıtma, merkezi ısıtma, kazan bazlı enerji üretimi, pişirme ve sanitasyon dahil olmak üzere birçok şekilde kullanılmak üzere kazandan çıkar. Farklı özelliklerine göre boylerler farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır.
Örneğin boylerin konumuna göre harici ateşlemeli ve dahili ateşlemeli olarak, basıncın gücüne göre alçak basınçlı ve yüksek basınçlı olarak, dolaşım yöntemine göre doğal dolaşımlı ve zorlu dolaşımlı olarak, boylerin kullanım şekline göre sabit ve taşınabilir olarak ve yakıt ateşlemesine göre katı yakıtlı, sıvı yakıtlı ve gaz yakıtlı olarak sınıflandırılır. Ancak piyasada en fazla karşılaşılan sınıflama şekli, gömlekli boylerler ve serpantinli boylerler şeklindedir.
Boylerlerde iki tip besleme suyu suyu kaynağı bulunur. Bunlardan biri proseslerden geri dönen buhardır. Diğeri ise kazan dairesi proseslerinin dışından sağlanan ham sudur. Buhar sistemi, boyler proseslerinin ana kontrol sistemidir.
Bu sistem üretilen tüm buharları toplar ve kontrol eder. Sonra buharı borular aracılığı ile kullanım noktasına gönderir. Boyler basınç altında çalışan bir sistem olduğu için prosesler, vanalar, buhar basınç göstergeleri ve benzer ekipmanlar ile kontol altında tutulur ve buhar basıncı düzenlenir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 736 Sıcak su hazırlayıcılar (Boylerler) - Sıcak su, kaynar su veya buhar ile çalışan
TS ISO 1129 Çelik borular - Boyler - Süper ısıtıcılar ve ısı değiştiricileri (eşanjörler) için - Boyutlar - Toleranslar ve birim uzunluğa göre kabul edilebilir kütleler
TS 2025 Buhar kazanları işletme - Muayene ve bakım genel kuralları
Kuruluşumuz basınçlı kaplar ve tesisatlar muayene hizmetleri kapsamında boyler periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Basınçlı kaplar ve tesisatlar muayene hizmetleri kapsamında verilen boyler periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok muayene hizmetleri de verilmektedir.
Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir muayene hizmeti almak istediğine dair yol haritası çizilir.
Kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler için NDT veya görsel olarak uzman ekip tarafından gerçekleştirilir.
Yetkili ve uzman denetmenlerce; muayene sonucunda edinilen veriler akredite muayene raporu olarak hazırlanır ve işletmeye sunulur.