Belgelendirme
+90 212 702 40 00
Laboratuvar
+90 212 702 30 00
Muayene > Kaldırma - İletme

Mobil Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İnşaat alanlarında en çok kullanılan vinç çeşitleri, mobil (hareketli), kule ve Derrick vinçlerdir. Derrick vinçler, yüksek katlı yapılar için özel olarak geliştirilmiş vinçlerdir. Kendi içinde yüzlerce farklı konfigürasyona sahip olan mobil vinçler, teleskopik veya kafes bomlara sahip olabilir ya da lastik tekerlekler veya paletler üzerinde yürüyebilir.

Kafes tipi mobil vinç bomları, hemen hemen her yöne hareket ettirilebilir ve yeni bomlar eklenerek veya çıkarılarak boyutları uzatılabilir veya kısaltılabilir. Teleskop bomlar ise, bir hidrolik silindir tarafından uzatılan veya geri çekilen iç içe kapalı tüp bölümlerinden oluşmaktadır.

Mobil vinçler, küçük ve oldukça hareketli çeşitlerden, 15 - 80 ton arası kaldırma gücüne daha büyük çeşitlere kadar, ihtiyaca göre farklı kapasitelerde üretilmektedir. Doğal olarak kapasite arttıkça, taşıdığı yüklerin yarattığı, çalışanların sağlık ve işletmenin güvenlik riskleri de artmaktadır.

Mobil vinçler esas genel olarak eğitimli ve deneyimli operatörler tarafından kullanılmalıdır. İnşaat işlerinde çoğu zaman dengesiz yükler kaldırılır, taşınır ve yerleştirilir. Bu ise her zaman tehlike demektir.

Mobil vinçler kendi güçleri ile hareket edebilen araçlardır ve yüksek hareket kabiliyetine sahiptir. Bu yüzden zemin koşullarının elverişsiz olduğu ve küçük alanlarda uzun süreli çalışmaların gerekli olduğu çalışma ortamlarında tercih edilmektedir. Bazı koşullarda mobil vinçler bir kamyon üzerine monte edilerek de kullanılabilir. Kısaca mobil vinçler belli bir alanda hareket edebilir ve genelde birkaç sabit ünitenin işini yapabilir.

Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:

  • TS EN 13000+A1 Vinçler - Mobil vinçler

  • TS EN 13001-3-2 Vinçler - Genel tasarım - Bölüm 3-2: Halat sarma sistemlerindeki tel halatların sınır durumları ve uygunluğun doğrulanması

  • TS 10162 Mobil vinçler - Tambur ve makara boyutları

  • TS ISO 8566-2 Vinçler - Kabinler - Bölüm 2: Mobil vinçler

Kuruluşumuz kaldırma ve iletme ekipmanları muayene hizmetleri kapsamında mobil vinç periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.

Kaldırma ve iletme ekipmanları muayene hizmetleri kapsamında verilen mobil vinç periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok muayene hizmetleri de verilmektedir.

Muayene Süreci
İlk Değerlendirme

Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir muayene hizmeti almak istediğine dair yol haritası çizilir.

Muayene Süreci
Muayene İçin Hazırlık

Kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler için NDT veya görsel olarak uzman ekip tarafından gerçekleştirilir.

Muayene Süreci
Rapor Sunumu

Yetkili ve uzman denetmenlerce; muayene sonucunda edinilen veriler akredite muayene raporu olarak hazırlanır ve işletmeye sunulur.