Yapı ve inşaat iskeleleri, orijinal yapıyı destekleyen ve geçici olarak inşa edilen bir yapıdır. İnşaat çalışanları inşaat işlerini yaparken bu iskeleleri bir platform olarak kullanırlar. İnşaatların türüne ve boyutlarına göre iskele çeşitleri de değişmektedir. İskeleler genelde ahşap veya çelik malzemelerden üretilmektedir.
Hem çalışanların sağlık ve güvenliği için hem de üzerine yerleştirilen inşaat malzemelerinin desteklenmesi için dengeli ve güçlü olmak zorundadır.
Örneğin yaygın kullanılan çelik iskeleler, birbirine sabitlenmiş çelik borulardan üretilmektedir. Kurulması ve sökülmesi oldukça kolaydır. Bu tür iskeleler daha fazla güç ve daha fazla dayanıklılık sağlamaktadır. Çalışanlar için daha fazla güvenlik sağlamaktadır, ancak maliyetlidir.
Yapı ve inşaat iskeleleri, hemen hemen bütün inşaat projelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Binalar yapılmaya başlandığı ilk günden beri kullanılmaktadır. Genelde inşaat sırasında yükseklere ulaşmak için gerekli olan bu iskeleler, birçok farklı amaca hizmet etmektedir.
Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı iskele sistemleri daha yaygın olmaktadır. Örneğin İskandinavya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde emek çok pahalıdır, bu nedenle alüminyum iskeleler daha yaygın kullanılmaktadır. Alüminyum çeliğe göre daha hafiftir ve iskeleleri söküp kurmak emek istediğinden, hafif malzemeler tercih edilmektedir.
Bazı ülkelerde ise alüminyum pahalıdır ve işçilik maliyeti düşüktür. Bu ülkelerde de ahşap direkler ve bambu oldukça yaygındır. Bambu, güç, esneklik ve çevre dostu bir malzemedir ve Asya ülkelerinde çok yaygın kullanılmaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 8481 EN 39 İskeleler - Boru ve birleştirme elemanlarından oluşan - Kolay geçmeli çelik borular - Teknik teslim şartları
TS EN 12810-1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri - Bölüm 1: Mamul özellikleri
TS EN 12810-2 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri - Bölüm 2: Özel yapısal tasarım metotları
Kuruluşumuz spesifik muayene hizmetleri kapsamında yapı ve inşaat iskeleleri periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Spesifik muayene hizmetleri kapsamında verilen yapı ve inşaat iskeleleri periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok muayene hizmetleri de verilmektedir.
Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir muayene hizmeti almak istediğine dair yol haritası çizilir.
Kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler için NDT veya görsel olarak uzman ekip tarafından gerçekleştirilir.
Yetkili ve uzman denetmenlerce; muayene sonucunda edinilen veriler akredite muayene raporu olarak hazırlanır ve işletmeye sunulur.